torsdag 18 oktober 2007

Eikosanoider

Har funderat på det där med hälsovinsterna med LCHF. Att fettet vi äter är bättre och nyttigare - vad det gäller Omega och annat - har jag anammat helt och hållet. Men varför skulle kolhydratsänkningen i sig ge oss färre inflammationer och bättre hälsa - förutom faktumet att insulinpåslagen blir mindre och därmet fettinlagringen?

Nu har jag hittat något konkret att ta på. På 80-talet fick några svenskar nobelpris för att de hittat eikosanoiderna. Läste på
http://www.omega-3.se/ följande:

"En diet som består av mycket kolhydrater - i synnerhet snabba kolhydrater -
skapar mycket insulin i kroppen, vilket gör att det bildas mycket onda
eikosanoider. Detta resulterar i försämrad hälsa. En mer balanserad diet vad
gäller relationen mellan kolhydrat-protein-fett skapar däremot mer glukagon och
fler goda eikosanoider vilket gynnar hälsan."

Detta kan jag ta till mig och förstå. Visst är det så att allt spelar in och har med varandra att göra - men kolhydraterna i sig ställer också till det alldeles av sig själva.

1 kommentar:

Anonym sa...

Läs boken Zonen skriven av Dr Barry Sears. Han kan mkt om Eikosanoider (Eicosanoids på engelska) och om mat. du får googla fram var boken kan hittas. Köpte den själv på nätet för 3 år sedan Intressant läsning.

Lycka till
Stephan W